Cine e Traian Berbeceanu, „justițiarul” din Alba Iulia ajuns în Guvernul Orban

de: Ciprian Ioana
05 12. 2019

Traian Berbeceanu e cunoscut drept polițistul care s-a luptat cu mafia fierului vechi din Hunedoara și și-a deranjat superiorii. Acum, el va face parte din Guvernul Orban,

Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia, a fost numit șeful de cabinet al ministrului de Interne, Marcel Vela. Fostul polițist a devenit cunoscut după ce a condus ancheta împotriva unei grupări de hoți de fier vechi din Hunedoara.

Și-a deranjat superiorii, a fost arestat preventiv și, ulterior, eliberat. Pe numele său, DIICOT a dechis un dosar penal și l-a trimis în judecată. Separat, șefii săi au avut parte de același tratament. Recent, Traian Berbeceanu a publicat și o carte „Radiografia unei mârşăvii judiciare„, în care spune, între altele, cum superiorii săi au fabricat probe împotriva sa, deranjați fiind de anchetele conduse de el.

„Între coperţile acestei cărţi vă sunt dezvăluite modalităţile perfide şi ilegale prin care reprezentanţi ai unor instituţii judiciare şi-au dat mâna cu lideri ai crimei organizate, sprijiniţi fiind de lucrători ai serviciilor de informaţii. S-a urmărit inculparea mea cu orice preţ pentru fapte imaginare şi înlăturarea mea de la conducerea Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia”, spunea Traian Berbeceanu.

Traian Berbeceanu, arestat pentru că lupta împotriva mafiei

Traian Berbeceanu a condus BCCO Alba Iulia între 2005 și 2013. Pe perioada în care s-a aflat acolo a început să ancheteze mafia fierului vechi din Hunedoara. Zeci de persoane care făceau parte dintr-o grupare bine pusă la punct au produs un prejudiciu de peste 12 milioane de lei.

Din rețea făceau parte hoţi de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare şi angajaţii lor. Toți sunt acuzați de delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală, dar şi pagube de alte câteva milioane de lei prin furturi de pe platforma siderurgică a Hunedoarei. În octombrie 2013, însă, Berbeceanu a fost reținut de procurorii DIICOT și arestat preventiv pentru 30 de zile.

S-a spus la acea vreme că ar fi favorizat grupările infracționale. A fost demis de la conducerea BCCO Alba, dar apoi și anchetatorii săi au fost puși sub învinuire.

Polițistul căruia i s-au fabricat probe

Așa s-a ajuns la concluzia că, de fapt, superiorii lui erau deranjați de anchetarea grupării din Hunedoara și au decis să-l scoată din joc. Fostul șef DIICOT Alba, Ioan Mureşan şi cei doi complici ai săi, fostul procuror Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean, au fost anchetați. Toți au fost condamnați cu executare în primă instanță.

Ioan Mureşan a primit şapte ani de închisoare, Nicolaie Cean a primit trei ani de închisoare, iar Alin Muntean patru ani de închisoare, pedepse cu executare. Sentinţa finală urmează să fie pronunţată de completul de cinci judecători.

Cât despre Traian Berbeceanu, el a fost achitat în primă instanță, dar procurorii au decis să ducă ancheta mai departe și au făcut recurs. Dacă prima decizie va fi menținută, fostul șef al BCCO Alba Iulia ar urma să primească peste 100.000 de euro, daune morale şi materiale.

Traian Berbeceanu a lucrat în Poliţie timp de 25 de ani și s-a pensionat în 2018. A început apoi să demaște jocurile de culise din Poliția Română și să insiste pe faptul că i s-a făcut o nedreptate în timpul în care ancheta diverse grupări.